woensdag 11 maart 2009

ICT bij de (semi) Overheid

Na een tijd niets meer geschreven, de reden hiervoor is de opdracht waarvoor ik momenteel aan het werk ben. Namelijk als IT Coördinator Operationeel Beheer. Mijn opdracht was om van de medewerkers op de afdeling operationeel beheer weer een team te maken, die voor elkaar opkomen en van aanpakken weten. Daarnaast het niveau te verhogen, waar mijn opdrachtgever zijn twijfels over had. Daarnaast uiteraard het operationeel houden van de productie omgeving. Verder moest ik ook participeren in een nieuw traject. Dit traject was het migreren van de huidige infrastructuur naar een nieuwe, gebaseerd op Windows 2008, Citrix XenApp 5, Appsense 8.1, Citrix Provisioning server en FilePrint, SQL, Exchange 2007 en DC Clusters

Hetgeen wat ik aantrof was ik best van geschrokken. Geen ITIL methodieken, geen documentatie van de infrastructuur. De infra bestond uit hardware die al heel ruim over de levensdatum waren. Infra bestond uit Windows 2000 servers met Exchange 5.5. Op elke locatie was een DC geplaatst met Exchange erop geïnstalleerd. De rol van Change Coördinator op me genomen binnen de implementatie van ITIL, met name Change Management.

Verder was het werken met veel externen met vele smaken. Opdrachtgever zelf had weinig eigen personeel, in mijn ogen op strategische plekken, waren externen ingezet, die hun werk veel beter konden doen. Daarnaast verlies je de betrokkenheid en continuïteit uit oog als je werkt met volledige externen op strategische plekken binnen de organisatie. Al met al overheids instellingen zouden wat vaken in de keuken van het bedrijfsleven moeten kijken, want service-, customer- en people management is niet hun sterkste onderdeel.

Wat ik wel geleerd heb is veel op people management vlak, naast het feit dat je leert om te gaan met weinig gemotiveerde mensen en "eigen" werkjes. Het heeft mijn persoonlijkheid en management kwaliteiten zeker ten goede gedaan. Je weet nu ook hoe je het niet moet doen. Voorbeelden en praktijk is al vaak gebleken de beste leermeester. Zoals het er nu uitziet zit de klus tegen augustus erop, en wil ik mij verder focussen op een management functie. Ik wil graag ICT begeleiden en coördineren naar een beter resultaat en in synergie met de uitvoerende mensen, je directe collega's.


Geen opmerkingen: